Начин на приготвяне
Оризът Басмати има свой много специфичен аромат, който не може да се сбърка.
От него се приготвят чудесни ястия и гарнитури, но на полезните му съставки и аромат можем да се насладим и чрез тази интересна напитка, която ви представям.
Тя може да се консумира топла или охладена и по двата начина е чудесна.
За да си приготвите това полезно и нестандартно питие за детоксикация, е нужно да накиснете оризът басмати във вода за около 6 часа. След като измине това време, ще забележите, че той е станал по- пухкав, леко набъбнал и млечно бял.
Загрейте литър и половина минерална вода до 70°C и в нея сипете отцедения ориз.
Сложете обелена кора от 1 лимон - само жълтата част и сусамовото олио, меда и ванилията.
Пуснете всичко да се смели за 30 секунди в блендер на максимални обороти. Ако вместимостта на уреда ви не позволява да се смели наведнъж всичкото количество, то направете го на два пъти.
Прецедете през фина цедка или тензух и налейте готовата напитка в стъклена бутилка или кана.
Може да сервирате на момента, докато е топла или да охладите в хладилник.
По желание си подсладете напитката от ориз Басмати и лимон допълнително и поднесете с резени лимон.
Оризът Басмати съдържа амилаза, много ценни минерали като натрий, калций, магнезий и витамини от групата В.