Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Сиропирани сладкиши»Гръцки сиропиран сладкиш Бабас (ΜΠΑΜΠΑΣ) с ром

Гръцки сиропиран сладкиш Бабас (ΜΠΑΜΠΑΣ) с ром

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Гръцки сиропиран сладкиш Бабас (ΜΠΑΜΠΑΣ) с ром
Снимка: Мария Симова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
12
"Смятаме да основем група на почитателите на гръцките сладкиши, вас да ви каним ли"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 120 мл топло
  • суха мая - 7 г
  • захар - 70 г
  • масло - 60 г разтопено
  • олио - 4 с.л.
  • сол - 0. 5 ч.л.
  • ванилия - 2 прахчета
  • яйца - 3 бр.
  • брашно - 300 г
  • за сиропа
  • захар - 2 ч.ч.
  • вода - 1.5 ч.ч.
  • ром - 4 с.л.
  • лимонов сок - 1 с.л. прясно изцеден
  • за гарниране
  • течна сметана - 200 мл
  • заквасена сметана - 100 г
  • пудра захар - 40 г
  • ванилии - 1 прахче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сипете затопленото мляко и маята, разбъркайте. Добавете захарта, маслото, олиото, ванилиите, яйцата и разбъркайте. На етапи към тях прибавете предварително смесеното пресято брашно със солта при непрекъснато бъркане до гладка гъста смес.

Покрийте купата със стреч фолио и оставете за 1 час да втаса. Втасалото тесто, разбъркайте и сипете в предварително намаслена и поръсена с брашно форма за кекс.

Покрийте формата и оставете за още 1 час да втаса тестото. Поставете формата в предварително нагрята на 180 градуса фурна за около 40-45 минути.

Пригответе си захарен сироп, като смесите водата и захарта. Оставете да заври и варите за 3 минути, добавете лимоновия сок и премахнете съда от огъня. След като сиропът се поохлади, прибавете рома, разбъркайте.

След като, сладкишът е изпечен, надупчете го на повечко места с шишче и полейте със охладения сироп равномерно, оставете да се охлади напълно. Обърнете сладкиша върху подходяща чиния внимателно.

За гарниране на готовия сиропиран сладкиш разбийте течната сметана, пудрата захар и ванилията на пухкав крем. Добавете заквасената сметана и разбъркайте добре.

Гарнирайте сиропирания гръцки сладкиш с готовия крем с помощта на шприц.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: