Начин на приготвяне
Тиквичките се измиват, отстраняват им се дръжките и се обелват. Разцепват се на четири по дължина и се нарязват на V-образно ренде с приставката за най-тънките пръчици. Тиквичките трябва да са млади и крехки, които все още не са образували семена. Ако вашите вече имат семенца, то след като сте ги нарязали на четири, изрежете по дължина вътрешната страна, където се намират семките, и чак след това ги нарежете на пръчици на рендето.
Прехвърлете нарязаните тиквички в подходящ съд (тенджера, порцеланов супник или дълбока купа), поръсете със солта, няколко щипки черен пипер, добавете много ситно накълцаните крехки листенца мента, магданоз и копър, пресованите скилидки пресен чесън и разбъркайте всичко с вилица.
Оставете сместа за десетина минути, за да се овкуси. След това добавете зехтина и отново хубаво разбъркайте сместа. Вече може да добавите киселото пълномаслено мляко, като отново бъркате енергично.
Най-накрая се добавя постепенно и непрекъснато бъркане студената вода, като количеството е според желаната гъстота на таратора.
Може да поднесете таратора с млади тиквички веднага, или да го приберете в хладилник за по-късно.
По желание може да сервирате всяка порция със ситно счукани орехови ядки.
Добър апетит!
Съвет: Ако искате да охладите бързо таратора от тиквички, докато го приготвяте, намокрете с вода и приберете купичките, в които ще го сервирате във фризера. След десетина минути те ще са достатъчно охладени, а след около 15 минути дори ще имат скреж и бързо ще охладят таратора.