Gotvach.bg»Рецепти»Сладка»Мармалад»Кайсиев мармалад с нотки на ванилия

Кайсиев мармалад с нотки на ванилия

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Кайсиев мармалад с нотки на ванилия
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 8
21/06/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Този мармалад от кайсии може да се хапва на филийка или пък да стане част от страхотни сладкиши - решението е ваше"

Необходими Продукти

  • кайсии - 1300 г
  • захар - 500 г
  • ванилия - 2 шушулки
  • лимони - 1/2 сока
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете кайсиите от костилките, измийте, отцедете и нарежете на парченца. Поръсете със захарта и оставете да престоят така 3-4 часа. Ползвам от белия сорт кайсии, защото са по-нежни, меки и ефирни. Ако вие предпочетете оранжевите, то задължително гледайте да са много добре узрели.

Поставете бурканчетата, измити добре (6-7 на брой с 300-400 г. вместимост) във фурна загрята на 150 градуса за 6-7 минути, после изключете фурната и ги оставете вътре да се поддържат горещи. Капачките също измийте и за да ги стерилизирате, варете 10 минути, след това подсушете добре.

Сложете плодовете със захарта на котлона. Към тях прибавете шушулките ванилия като извадите зрънцата им с остър нож и пуснете в съда, както зърната, така и празните шушулки. Варете 40 минути на умерен огън, като през последните 10 минути изстискате и лимоновия сок (лимонът не трябва да е твърде голям).

По желание може да добавите желираща субстанция като агар агар, за да е по-плътен мармаладът, но аз лично не правя това. Варя си до желаната гъстота на сладкото, имайки предвид, че след като изстине, ще се уплътни още повече.

Свареното сладко, за да стане мармалад, пасирайте до гладкост, изваждайки шушулките ванилия, и веднага разсипете сладкото от кайсии в бурканчетата, пълнейки почти догоре, затворете добре и обърнете на обратно. Работете с дебели кухненски ръкавици, за да не се опарите от горещината на бурканите, които изваждате директно от фурната.

Оставете така за няколко часа (5-6 ч., аз оставям за една нощ) обърнати бурканчетата, после ги приберете в сухо, хладно и тъмно помещение.

Този ароматен мармалад от кайсии използвайте за вкусни сладкиши, пълнеж за различни тестени изделия или просто за вкусна закуска върху препечена филийка с масло.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Величка Щърбанова
Величка Щърбанова
Дани, таман за торта Сахер си е рецептата! Незнам защо все свързвам кайсиевия мармалад с тази торта?! .... :D :D :D
22.06.2019 09:13
2
1
Покажи всички подкоментари