Начин на приготвяне
Берат се шипки от места, които са чисти и добре осветени от слънцето - така шипките са богати на витамин С. Важно е шипките да се берат преди да е паднала слана, защото тогава количеството витамин С рязко намалява.
Набраните шипки се измиват старателно и се слагат в тенджера и се покриват с повечко вода. За да се сварят ще им трябва повече от час - час и половина, а водата ще изври.
След като шипките са разварени оставаме сместа да почине докато изстине (аз оставам да престои една нощ и се сгъстява).
После прекарваме сместа през сито за брашно, като загребваме по малко - по две шепи и почваме да претриваме. После към сместа, която вече сме претрили добавяме малко вода и връщаме на котлона да заври. Като изстине повтаряме процедурата.
Към полученото пюре добавяме захар в съотношение 2:1 (пюре:захар, ако искате може и 1:1, но според мен става много сладко).
Варим на котлона до сгъстяваме, като внимаваме да не загори и не забравяме да разбъркваме. Подготвяме си сухи и топли бурканчета.
Преди да е готово сладкото слагам щипка лимонтузу и разливам. Веднага затварям капачките и обръщам, така мармаладът няма нужда от стерилизация. Процесът е дълъг и трудоемък, но крайният резултат си заслужава!
Оригиналният мармалад от шипки е готов.