Начин на приготвяне
За сиропа използваме здрави и добре узрели плодове.
Сиропът може да се приготви по два начина - с топлинна обработка или студено пресован.
Ако решите да приготвите сиропа, без да го нагрявате, използвайте машина за сок.
Махнете костилките на измитите плодове и ги изцедете на сок.
Съотношението на захарта е относително, защото всеки има различен вкус на сладост. Аз го предпочитам натурален или с по-малко захар.
Смесете количеството черешов сок със захарта, като прибавите лимонената киселина, разтворена в малко топла вода.
Налейте в бутилки и съхранявайте в хладилник и използвайте за бърза консумация.
Втория начин за приготвянето на сироп от череши е чрез топлинна обработка. Плодът се пресова /смачква/ и престоява 1-2 дни в хладилник. Така приготвеният сок е по-наситен и смесен със захарта под въздействието на топлината се налива в горещи i добре измити и подсушени бутилки.
Добре измития плод намачкваме добре с ръце и поставяме в емайлиран съд в хладилник.
След поне 24 часа го прецеждаме през цедка, като прибавяме постепенно и по малко вода.
Поставяме черешовия сок в съд на котлона. Към него прибавяме захарта и аромати по желание - листенце индрише, гвоздейчета карамфил или канела.
До разтварянето на захарта сиропът се вари на тих огън от 3 до 5 минути. Преди да отстраним от котлона, прибавяме лимонената киселина и разбъркваме.
Горещият сироп се налива в чисти и сухи бутилки и се държи на тъмно и хладно място.
Поднесете сиропа разреден с кубчета лед. За да поглезите сетивата си, можете да разтопите черен шоколад и да топнете ръба на чашата в него, както и да потопите някоя от черешките за дегустация.
А какъв по-забавен начин да нанижете плодове на сатенена панделка и да зарадвате малките малчугани с интересно да консумация черешово колие.