Начин на приготвяне
Жълтъците се разбиват с телена бъркалка заедно с оризовия оцет.
Оттук нататък аз работя с пасатор, за да може да емулгира перфектно майонезата.
Поставя се пасаторът на дъното на съда с жълтъците (добре е съдът да е тесен и дълъг). Уредът се включва на по-ниски обороти и се налива соевото олио на тънка струйка, като едновременно щом побелее отдолу, бавно се изтегля пасаторът нагоре, докато нацяло емулгира.
Накрая се слага соевият сос и пастата мисо, кората от лайм и белият пипер. Разбърква се или се пасира за още съвсем кратко.
По желание може да се добави уасаби, ако сте любители на пикантното.
Тъй като има различни вариации на японската майонеза, може да опитате и без паста мисо, отново се получава добре.
Соевото олио може да се замени със слънчогледово, но никога със зехтин.
Оризовият оцет може да се замести пък от сок от лайм или лимон.
В оригиналната рецепта присъства кора от йузу- цитрус, който не се намира почти у нас, затова и използваме лайм.
Някъде добавят и подобрител на вкуса - мононатриев глутамат, но аз не ви препоръчвам, защото е доста спорен продукт по отношение на това дали е вреден или полезен за нашето здраве и по-добре да не рискуваме.
Японската майонеза се използва за компания на суши, различни меса, риба и зеленчуци.