Японска майонеза

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Японска майонеза
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
27/06/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Общо
5 мин.
Порции
4
"Различията са онова, което ни прави уникални, затова се насладете на различния вкус на тази майонеза"

Необходими Продукти

  • соево олио - 250 мл
  • жълтъци - 3 бр.
  • оризов оцет - 1 - 2 с.л.
  • кора от лайм - 1 к.л. фино настъргана
  • бял пипер - 1 щипка
  • соев сос - 1 ч.л.
  • мисо паста - 40 г
  • уасаби - на вкус (по желание)
  • мононатриев глутамат - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Жълтъците се разбиват с телена бъркалка заедно с оризовия оцет.

Оттук нататък аз работя с пасатор, за да може да емулгира перфектно майонезата.

Поставя се пасаторът на дъното на съда с жълтъците (добре е съдът да е тесен и дълъг). Уредът се включва на по-ниски обороти и се налива соевото олио на тънка струйка, като едновременно щом побелее отдолу, бавно се изтегля пасаторът нагоре, докато нацяло емулгира.

Накрая се слага соевият сос и пастата мисо, кората от лайм и белият пипер. Разбърква се или се пасира за още съвсем кратко.

По желание може да се добави уасаби, ако сте любители на пикантното.

Тъй като има различни вариации на японската майонеза, може да опитате и без паста мисо, отново се получава добре.

Соевото олио може да се замени със слънчогледово, но никога със зехтин.

Оризовият оцет може да се замести пък от сок от лайм или лимон.

В оригиналната рецепта присъства кора от йузу- цитрус, който не се намира почти у нас, затова и използваме лайм.

Някъде добавят и подобрител на вкуса - мононатриев глутамат, но аз не ви препоръчвам, защото е доста спорен продукт по отношение на това дали е вреден или полезен за нашето здраве и по-добре да не рискуваме.

Японската майонеза се използва за компания на суши, различни меса, риба и зеленчуци.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: