Начин на приготвяне
Първи начин:
В кухненски робот сипете всички съставки освен зехтина и ги направете на хомогенна паста. След това на тънка струя добавяйте зехтина, докато разбърквате.
Втори начин:
В хаванче сложете чесъна, босилека и солта и счукайте на фина паста. Стрийте на средно ситно запечените леко на тиган бадеми и ги добавете към босилека. Понамачкайте отново. Добавете към ситно настърганите сирена в купа и размесете хубаво. На тънка струя добавяйте зехтина, докато разбърквате.
Може и е препоръчително да го ползвате прясно. Така вкусът е най-добър!
По-желание можете да съхраните в буркан. Прехвърлете пестото в буркана, натиснете хубаво с лъжица и долейте малко зехтин, колкото да покрие всичко със слой от 2-3 мм. Така ще предпазите пестото от разваляне.
Сложете в хладилника и ползвайте в рамките на няколко седмица, като винаги пазете слой зехтин за покритие, преди да приберете отново в хладилника.
Можете също на напълните формички за лед с пестото и да ги замразите.
Добавяйте към прясно сварена паста по 2-3 кубчета.
Пестото е много подходящо за всякакъв вид храна - салати, пици, паста, меса, риба. А и е доста полезно.