Gotvach.bg»Рецепти»Сосове»Песто»Песто ди Стефано

Песто ди Стефано

Kostadin StefanoffKostadin Stefanoff
Новак
181373672
Песто ди Стефано
Снимка: Kostadin Stefanoff
2 / 3
03/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
"Днес сме на Песто ди Стефано и всички сте поканени да го опитате - ароматно и лесно за приготвяне"

Необходими Продукти

  • босилек - 100 г пресен
  • бадеми - 80 г
  • твърди сирена - 100 г (Пармезан, Пекорино, Грана Падано)
  • сол
  • черен пипер
  • чесън - 2 скилидки
  • зехтин - около 150 - 200 мл
  • индийско орехче - щипка, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Първи начин:

В кухненски робот сипете всички съставки освен зехтина и ги направете на хомогенна паста. След това на тънка струя добавяйте зехтина, докато разбърквате.

Втори начин:

В хаванче сложете чесъна, босилека и солта и счукайте на фина паста. Стрийте на средно ситно запечените леко на тиган бадеми и ги добавете към босилека. Понамачкайте отново. Добавете към ситно настърганите сирена в купа и размесете хубаво. На тънка струя добавяйте зехтина, докато разбърквате.

Може и е препоръчително да го ползвате прясно. Така вкусът е най-добър!

По-желание можете да съхраните в буркан. Прехвърлете пестото в буркана, натиснете хубаво с лъжица и долейте малко зехтин, колкото да покрие всичко със слой от 2-3 мм. Така ще предпазите пестото от разваляне.

Сложете в хладилника и ползвайте в рамките на няколко седмица, като винаги пазете слой зехтин за покритие, преди да приберете отново в хладилника.

Можете също на напълните формички за лед с пестото и да ги замразите.

Добавяйте към прясно сварена паста по 2-3 кубчета.

Пестото е много подходящо за всякакъв вид храна - салати, пици, паста, меса, риба. А и е доста полезно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: