Начин на приготвяне
Почистете всички зеленчуци и ги нарежете - лук, чесън и зелена чушка на ситно, а останалите на по-едро.
Загрейте олиото и запържете първо лука с чушката и морковите до омекване. След това добавете аспержите и спанака и задушете 2-3 минути.
Сипете измития ориз, за да му падне нишестето, и го запържете със зеленчуците за кратко. Тогава налейте зеленчуков бульон или вода - количеството е според вида и марката на ориза и може да видите на пакета.
Ако производителят е указал едно количество, вие налейте една част и половина в повече.
Сложете отгоре гъбите и доматите и гответе, докато оризът стане крехък и течността се е поела наполовина. Ако е нужно, си добавяйте още бульон.
Целта е ястието да остане с малко чорбичка, но оризът да не набъбва прекалено и да стане на каша, затова внимавайте и когато е готов, веднага дръпнете от огъня и покрийте с кърпа за 2 минути, не повече, за да не поеме течността.
Поднесете на момента ориза яхния със зеленчуци, тъй като колкото повече престои, ще се уплътнява и поема течността.
Вкусен ориз със зеленчуци - вкусно, лесно и здравословно!
Добър апетит!
Коментари