Ориз яхния със зеленчуци

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k16k17k12
Ориз яхния със зеленчуци
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 6
04/07/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
28 мин.
Общо
43 мин.
Порции
2
"И ако трябва да си изберете едно любимо постно ястие, няма ли да се спрете именно на това"

Необходими Продукти

  • ориз - 200 г
  • аспержи - 300 г зелени
  • лук - 1 глава
  • пресен чесън - 2 стръка
  • домати - 1 бр. (или няколко чери доматчета)
  • спанак - 2 шепи
  • гъби - 100 г. печурки
  • моркови - 1 бр. голям
  • зелени чушки - 1 бр. (или червена)
  • олио - 5 - 6 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете всички зеленчуци и ги нарежете - лук, чесън и зелена чушка на ситно, а останалите на по-едро.

Загрейте олиото и запържете първо лука с чушката и морковите до омекване. След това добавете аспержите и спанака и задушете 2-3 минути.

Сипете измития ориз, за да му падне нишестето, и го запържете със зеленчуците за кратко. Тогава налейте зеленчуков бульон или вода - количеството е според вида и марката на ориза и може да видите на пакета.

Ако производителят е указал едно количество, вие налейте една част и половина в повече.

Сложете отгоре гъбите и доматите и гответе, докато оризът стане крехък и течността се е поела наполовина. Ако е нужно, си добавяйте още бульон.

Целта е ястието да остане с малко чорбичка, но оризът да не набъбва прекалено и да стане на каша, затова внимавайте и когато е готов, веднага дръпнете от огъня и покрийте с кърпа за 2 минути, не повече, за да не поеме течността.

Поднесете на момента ориза яхния със зеленчуци, тъй като колкото повече престои, ще се уплътнява и поема течността.

Вкусен ориз със зеленчуци - вкусно, лесно и здравословно!

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Elena Mateva
Elena Mateva
Много вкусно стана.Благодаря!
04.07.2019 18:57
1