Gotvach.bg»Рецепти»Паста»Пастицио»Мусака с макарони

Мусака с макарони

ЙоанаЙоана
Новак
28120
Мусака с макарони3 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
6-8
"Италианците си имат лазаня, а ние ще ги конкурираме с тази мусака с макарони"

Необходими Продукти

  • макарони - 1 пакет /400 г/
  • сол - 2 ч.л.
  • За плънката
  • кайма - 750 г смес
  • лук - 2 глави кромид
  • бульон - 1/2 кубче телешки
  • домати - 1 буркан консервирани /400 - 500 г/
  • магданоз - 10 - 15 стръка
  • сол - 1 ч.л.
  • олио
  • риган
  • чубрица
  • индийско орехче - настъргано
  • черен пипер на вкус
  • червен пипер - 2 ч.л.
  • За заливката:
  • брашно - 2 с.л. пшенично
  • масло - 30 - 40 г краве
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • кашкавал - 100 - 150 г за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сварете макароните в предварително подсолена вода, след което ги отцеждаме.

В сгорещена мазнина запържете нарязания на ситно лук. Смесваме каймата със 100-150 мл вода и я прибавете към вече омекналия лук. Пържим 5-6 мин., като през това време разбърквате енергично.

Поръсете с подправките и излейте сока на консервираните домати. Размиваме в 100 мл топла вода телешкия бульон и го прибавяме към каймата. Поръсваме с нарязания на ситно магданоз.

Смесваме макароните с каймата, разбъркваме добре.

Покрийте тавата за печене с половината от наситнените консервирани домати. Изсипете макароните и покрийте с останалите домати. Печете на 180 градуса в продължение на 25-30 мин.

Пригответе заливката. За целта запържете кравето масло, поръсваме с брашно. След като брашното се изпържи, заливаме с прясното мляко. Разбърквайте до получаване на хомогенна смес.

Отстранете от котлона и добавете последователно двете яйца. Разбъркайте енергично и поръсете със сол.

Нанесете заливката равномерно върху изпечената мусака, поръсете с настъргания кашкавал. Печете още 15-20 мин. на 180 градуса. След като се изпече мусаката, изчакваме около 10 мин., режем и поднасяме. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.9
518
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Яни Атанасов
Яни Атанасов
Много добре стана, браво. Малко е играчка приготвянето но си заслужава.
15.02.2020 13:37
Невена
Невена
Много вкусна стана! Супер!
03.07.2013 21:05