Начин на приготвяне
За да сварим макароните, ни трябва тенджера, в която сипваме вода и когато заври водата, добавяме макароните.
За да овкусим макароните, поставяме на всеки литър вода по една чаена лъжичка сол. За да не се слепват макароните, просто разбъркваме на всеки 2-3 минути.
Готовите макарони махаме от котлона, изцеждаме ги, поливаме със студена вода.Това се прави, за да не продължава процесът на готвене.
Нарязваме си лука и магданоза.
Измивате добре тиквичките и ги нарязвате на кубчета, без да ги белите. Изсипваме лука в тиган, като преди това сме сипали малко олио в него. Задушаваме го и когато омекне, добавяме тиквичките и каймата, като разбъркваме добре. Прибавяме и черен пипер, риган.
Оставяме така да поври, докато течността намалее. Когато каймата е почти готова, добавяме доматите, разбъркваме и точно преди да махнем тигана от котлона, добавяме нарязания магданоз.
Приготвяме заливката по следния начин. В купа счукваме двете яйца, млякото, двете лъжици брашно и ги разбъркваме хубаво.
В тавичка или подходящ съд изсипваме макароните. Към тях добавяме готовата смес с каймата и тиквичките, разбъркваме и накрая изсипваме заливката.
Разклащаме съда хубаво, за да проникне навсякъде, и ги пъхаме в предварително загрятата фурна, докато хванат лека коричка.
Настъргваме кашкавала. Когато макароните се запекат, поръсваме с кашкавала и връщаме във фурната. Печем, докато се разтопи самият кашкавал.
Поръсваме мусаката с нарязан на ситно магданоз отгоре.
Мусаката от макарони с тиквички и кайма е готова.