Начин на приготвяне
Макароните и оризът се сваряват в подсолена вода с малко олио. Лукът се нарязва на ситно. Морковите се настъргват.
Доматите се нарязват на колелца. В съд се загрява олио и се запържват лукът и морковите. Когато омекнат, се добавят грахът и царевицата. Овкусява се с подправките и се оставя да се задуши за 2-3 минути.
В намазнена тава се нарежда мусаката, като между пластовете се поръсва с подправки. Първо се разстила свареният ориз, върху него запържените зеленчуци, ред домати, ред тиквички, натрошено тофу, отново запържени зеленчуци, макароните, ред тиквички и ред домати.
Мусаката се запича за около 10 минути в силна фурна. През това време се прави заливката. В съд се сгорещява олио. В него се разтваря брашното. Преди да започне брашното да залепва, се налива от млякото на части.
Когато едната част се стопли и започне да се сгъстява, се налива друга част и така докато стане достатъчно гъста заливка. Мусаката се вади от фурната и се полива със заливката. Връща се обратно да се опече до златисто.
Когато мусаката е готова, се поръсва с настърган кашкавал.