Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака с макарони и зеленчуци

Мусака с макарони и зеленчуци

Рая АндоноваРая Андонова
Мастър Шеф
7985k1k11
Мусака с макарони и зеленчуци
Снимка: Рая Андонова
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Ето това е върховната рецепта за постна мусака"

Необходими Продукти

  • макарони - 200 г
  • моркови - 2 бр.
  • лук - 1 глава
  • олио - 3/4 ч.ч.
  • грах - 300 г от консерва
  • царевица - 250 г от консерва
  • домати - 3 бр.
  • тиквички - 2 бр.
  • тофу - 150 г
  • кашкавал - 100 г
  • ориз - 1 ч.ч.
  • оризово мляко - 2 ч.ч.
  • брашно - 6 с.л.
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Макароните и оризът се сваряват в подсолена вода с малко олио. Лукът се нарязва на ситно. Морковите се настъргват.

Доматите се нарязват на колелца. В съд се загрява олио и се запържват лукът и морковите. Когато омекнат, се добавят грахът и царевицата. Овкусява се с подправките и се оставя да се задуши за 2-3 минути.

В намазнена тава се нарежда мусаката, като между пластовете се поръсва с подправки. Първо се разстила свареният ориз, върху него запържените зеленчуци, ред домати, ред тиквички, натрошено тофу, отново запържени зеленчуци, макароните, ред тиквички и ред домати.

Мусаката се запича за около 10 минути в силна фурна. През това време се прави заливката. В съд се сгорещява олио. В него се разтваря брашното. Преди да започне брашното да залепва, се налива от млякото на части.

Когато едната част се стопли и започне да се сгъстява, се налива друга част и така докато стане достатъчно гъста заливка. Мусаката се вади от фурната и се полива със заливката. Връща се обратно да се опече до златисто.

Когато мусаката е готова, се поръсва с настърган кашкавал.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: