Начин на приготвяне
Ако се чудите с какво да разнообразните своето лято, ето ви едно интересно предложение за свежа напитка, която в същото време е и много полезна. Приготвянето и е лесно и става по следния начин:
Чия семената се накисват за 20 минути в чаена чаша вода.
Краставицата се обелва и се слага в блендер или кухненски робот с фунция за фино смилане.
Изстисква се при нея лимоновият сок, наливат се 500 мл. вода и се слага сиропът от агаве или друг подсладител. Аз понякога слагам и захар - около 60 г., макар в оригиналната рецепта да са 120 , което ми се струва прекалено.
Адаптирах рецептата със сироп от агаве, защото като е здравословно, да е здравословно.
Леда също може да добавите в този момент, за да се смели още по-фино, а може и да го добавите впоследствие, защото така или иначе е натрошен.
Пуска се всичко да се смели много фино (в случая краставицата). Около 1 минута ще е достатъчно.
Налива се останалата вода, добавят се хидратираните чия семена, които вероятно ще са слепнали на места, затова се разбива с телена бъркалка или просто се разбърква добре.
Напитката се оставя в хладилник, за да се изстуди много добре преди сервиране.
* Адаптирано от Cookidoo