Начин на приготвяне
Почистените от кости измити и подсушени рибни филета сложете в намазнена тавичка, поръсете ги със сол и зехтин, пъхнете в загрята на 200 градуса фурна за 10-15 минути в зависимост от дебелината им.
През това време пригответе сос Алфредо, чиято направа е много бърза и лесна. Той е компания предимно на паста или причи меса, но тук ще го използваме за тази чудесна бяла риба бакалярос или мерлуза. По принцип в рецептите за сос Алфредо рядко присъства жълтък, но в случая съм добавила, за да обогатя ястието.
Загрейте маслото на слаб огън и в него сложете ситно накълцания чесън, за да пусне аромата си. Налейте сметаната. От нея може да си сложите и повече, ако ви харесват ястия с повече сос.
Гответе няколко минутки на слаб огън при непрекъснато бъркане и отстранете.
Посолете на вкус, сложете черния пипер, пармезана и жълтъка. Бъркайте до хомогенност. Жълтъкът ще се сготви от остатъчната топлина, но не трябва да се пресича, а да бъде кремообразен, слят със сметаната.
Готовата риба извадете от фурната и може да залеете веднага със соса, а може да извадите в порционни чинии и тогава да полеете с вкусния сос Алфредо. Ако предпочетете първия вариант е много добре, защото така ще се смесят сосовете на рибата от печенето със соса и ще стане приказка.
Поръсете със накълцан див лук или свеж магданоз и поднесете бялата риба със сметанов сос Алфредо топло.
Добър апетит!