Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Пастет»Пастет от леща и маслини

Пастет от леща и маслини

Пастет от леща и маслини
Снимка: ВИЛИ-Виолета Матева
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
30 мин.
Порции
1
"Перфектното мезе от леща се прави ето ей така"

Необходими Продукти

  • леща - 1 ч.ч. червена
  • маслини - 100 г
  • зехтин - 3 с.л.
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • сол - на вкус
  • домати - 1/2 без семена
  • кимион - 1 к.л.
  • чесън - 2 скилидки
  • смлени орехи - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измита червена леща се залива със студена вода и се вари на котлона за 15 минути. Отцежда се в гевгир и сипваме в каната на чопър или блендер.

Добавят се обелени и нарязани скилидки чесън, малко сол и кимион. Маслините се обезкостяват и добавят, нарязани на парчета. Сипва се 2-3 с.л. зехтин, лимонов сок и лъжица смлени орехи, но може и без тях.

Доматът се обелва и семената се махат, прибавя се в каната на чопъра. На два-три пъти се блендира, за да се получи гъста паста.

Сваля се капака и опитваме на вкус, ако ни хареса пастета, сервираме с резени домат на филийки. Ако мислите, че е много гъст, винаги може да се разредите с много малко вода и отново да се овкуси, но на мен така ми хареса.

Ако рецептата ти харесва, опитай и другите ни разядки с леща или тази леща плакия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Кристина Бонева
Кристина Бонева
Интересно. Мисля да направя тези дни :)
02.08.2019 11:27