Начин на приготвяне
Измийте и почистете плодовете от костилките. Нарежете ги на малки парчета.
Обелете и нарежете ябълката.
Смесете плодовете, сложете ги в достатъчно голям съд и посипете със захар. Объркайте добре и изчакайте около час-два, докато плодовете пуснат сока си.
Сложете съда на слаб огън и варете сладкото около 2 часа, като разбърквате от време на време.
Изключете котлона, оставете мармалада да се охлади.
Охладения мармалад пасирайте. Сложете отново съда на умерен огън и доварете за около 15 мин, като този път бъркате непрекъснато, за да не залепне за дъното.
Пет минути преди да отдръпнете от огъня, излейте сока на един лимон.
Отдръпнете готовия мармалад от ренглоти, ароматизирайте с ванилиите.
Насипете сладкото от сливи в сухи затоплени бурканчета и затворете веднага.
Обърнете с капачките надолу до окончателното охлаждане.