Начин на приготвяне
Плодовете, които съм ползвала, могат да бъдат заменени с каквито имате - ябълки, вместо круши, например.
Аз имах в наличност тези и трябваше да ги оползотворя. Всички плодове за мармалада нарязах на едро и посипах със захар.
Аз го правя на око, но съотношение плод и захар при мен винаги е 2:1.2. Два килограма плодове и 1.2 кг захар. Вие, разбира се, можете да сложите захар колкото желаете!
Сипах и една чаша вода. Сложих всичко във фурната на 160 градуса. Варих около час и половина до готовност на плодовете. Извадих тавата и пасирах.
Върнах във фурната за още половин час и след това напълних готовия мармалад в чисти и сухи бурканчета, затворих с винтова капачка и обърнах върху нея. Така за 12 часа. Без стерилизация.
Ами много ароматно и вкусно сладко! И оползотворих застояли плодове.
Мармалад асорти е чудна добавка към пържени филийки, мекици, бухти и др.
Коментари