Начин на приготвяне
Всички продукти без малините трябва да са със стайна температура.
Малините можем да сложим директно от фризера или да извадим непосредствено преди влагането им в сладкиша.
Разбиваме маслото със захарта с помощта на миксер. Добавяме яйцата едно по едно.
Пресяваме брашното със бакпулвера. Редуваме прясното мляко и брашното и постепенно ги прибавяме към сместа. Бъркаме с помощта на силиконова шпатула или дървена лъжица до получаване на еднородна смес.
Накрая добавяме ванилията и една част от малините. Разбъркваме за кратко.
Застиламе правоъгълна кексова форма с хартия за печене. Изсипваме във формата половината смес. Отгоре нареждаме половината от останалата смес. Добавяме и другата част от сместа, като най-отгоре подреждаме и останалите малини.
Печем малиновия сладкиш в предварително загрята на 180 градуса за около 50 мин. След около 30 мин от печенето, може да проверим кекса и ако е твърде покафенял отгоре, може да намалим фурната с 10 -20 градуса или да го покрием с фолио, за да се изпече равномерно.
Тъй като при печене малините пускат вода, внимаваме сместа да не остане твърде водниста и кексът с малини да не се изпече добре.
След като извадим кекса със замразени малини и той изстине напълно, разрязваме и поднасяме поръсен с пудра захар.