Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Пастет»Домашен селски пастет

Домашен селски пастет

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Домашен селски пастет
Снимка: Yordanka Kovacheva
4 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
130 мин.
Общо
160 мин.
Порции
20
"Пастет, какъвто не сте си и мечтали и да опитате"

Необходими Продукти

  • свинско месо - 300 г от плешка
  • сланина - 200 г прясна
  • кайма - 200 г смес
  • дроб - 500 г телешки или свински, черен
  • бекон - 200 г
  • лук - 1 глава, голяма
  • чесън - 3 скилидки
  • магданоз - 3 стръка
  • мащерка - 3 - 4 стръка
  • индийско орехче - 2 щипки, смляно (по желание)
  • черен пипер - 1 ч.л. и малко
  • лют пипер - на вкус, едро смлян
  • дафинов лист - 2 бр.
  • коняк - 5 с.л.
  • масло - 4 с.л.
  • свинска мас - за намазване на формата
  • сол - 1 с.л. или на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се накълцва и пържи до златисто в маслото на умерен огън. Оставя се настрана.

Чесънът и магданозът се счукват в хаванче или смилат и се смесват с каймата.

Месото, сланината, беконът и дробът се кълцат на ситно. Ако имате уред за кълцане на месо ще ви спести доста време. Искаме пастетът да не е на каша, а в селски стил, затова не мелим. (Дробът трябва да е предварително изкиснат и хубаво измит, за да не пуска кръв, доколкото е възможно. Освен телешки или свински, може да използвате и пилешки или комбинация от два или три вида).

В голяма купа се смесват всички компоненти за пастета, заедно със солта, листенцата мащерка от трите стръка, коняка, черния и лютия пипер. Всичко се разбърква идеално.

Правоъгълна форма с високи стени се намазнява обилно със свинска мас. Сместа за пастета се сипва вътре, притиска се и заравнява. Отгоре се слагат дафиновите листа и четвъртата клонка мащерка.

Покрива се с алуминиево фолио и се слага във фурната на 160 градуса като на дъното на самата фурна се поставя тава пълна с вода. Така се оставя за около 2 часа.

Проверява се дали пастетът е готов, като се бодва с дървено шишче - то трябва да излезе чисто, както когато проверяваме тестени изделия.

Също така трябва да забележим дали има остатъчна течност и да изчакаме да се поеме или изпари, тогава можем да сме сигурни, че е готово.

Когато натиснете с пръст не трябва да излиза розова водичка. Ако забележите, че има такава накрая, увеличете фурната до 180 градуса.

Готовият пастет се оставя да изстине и се прибира в хладилник за няколко часа като отгоре се притиска с тежък предмет.

Домашният селски пастет е разкошна вкусотия.

Поднася се с препечени филийки или топъл селски хляб.

Добър апетит!

* Ако количеството ви се струва много, направете си половин доза, за да го опитате.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: