Кашкавалени стиклети

20/08/2019
"Няма да отслабнем, защото обичаме да похапваме през целия ден, но в крайна сметка кой може да устои на тези кашкавалени стиклети "
Приготвяне15 мин.
Готвене15 мин.
Общо30 мин.
Порции10
Сготви+1 точка
6 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо396
  • Преглеждания за месеца116
  • Преглеждания за седмицата32
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена6

Необходими Съставки

  • брашно - 205 г
  • мая - 10 г жива
  • вода - 100 мл
  • кашкавал - 100 г много твърд, тип пармезан или стар, зрял чедър
  • кашкавалена извара - 30 г
  • зехтин - 30 г
  • сол - 1 к.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. Сухият твърд кашкавал се смила на прах. Колкото е по-зрял и ароматен кашкавалът, толкова по- хубави ще станат стиклетите.

2. Маята се натрошава в леко затоплената вода. Сипва се зехтинът и изварата и всичко се разбърква много добре.

3. Към течната смес се пресява брашното, добавя се солта и половината от смления кашкавал.

4.Замесва се гладко тесто, което се покрива със стреч фолио и се прибира за 30 минути в хладилник.

5. Тестото се разточва върху плот, като едновременно се поръсва с останалия кашкавал. При притискането с точилката той се впива в тестото. Така се процедира до привършване на кашкаваления прах и получаване на тънка кора.

6. Изрязват се правоъгълни дълги 7-8 см и сравнително тънки ленти (1.5-2 см), които се подреждат в две тави, покрити с хартия за печене. Всяка тава с гризини се пече на 200 градуса в предварително загрята фурна за 15 минути.

Готовите стиклети се оставят да изстинат и се поднасят като компания към аперитив или за хрупкане на малки и големи по всяко време.

Добър апетит!

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар