Начин на приготвяне
Пригответе крема, като загреете млякото със захарта и коричките от цитрусите. С върха на остър нож извадете семенцата от ванилията и също пуснете в млякото.
Когато е достатъчно горещо, но не е завряло все още, дръпнете от огъня и налейте при него на тънка струйка жълтъците, разбити с нишестето, и още мъничко мляко за разреждане, за да не е прекалено гъста сместа.
Върнете на котлона и бъркайте 8 минути при ниска температура, докато кремът се сгъсти. Тогава премахнете цитрусовите кори.
Намазнете с разтопено масло кръгла тава с размери 28 см диаметър и откопчаващо дъно.
Положете една кора, така че да прилепне по дъното и стените и крайчетата и да стърчат извън тавата. Намажете с масло и положете следваща кора, като кръстосвате с предишната и също намажете с масло. Така подредете половината от корите за баница. В дупката по средата излейте кремчето и го разпределете равномерно.
Върху ваниловия крем подредете и останалите кори на същия принцип.
Всички стърчащи излизащи от тавата краища прегънете навътре и намажете отгоре с останалото масло.
Изпечете баницата в загрята на 180 градуса за около 30 минути или до хубав златист загар.
Оставете гръцката баница да изстине и намажете с мед и поръсете със ситно накълцания шамфъстък. Ако е суров, го запечете предварително на сух тиган.
Да ви е сладко с тази уникална и сполучлива гръцка баница с крем!