Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Моята сполучлива дърпана баница с мая

Моята сполучлива дърпана баница с мая

Моята сполучлива дърпана баница с мая
Снимка: Марияна Петрова Иванова
1 / 5
20/10/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
90 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
120 мин.
Порции
7
"Ако всеки дърпа баницата към себе си и вика, че е негова, хич не му вярвайте - нашата си е"

Необходими Продукти

  • за тестото
  • вода - 300 мл топла
  • прясна мая - 1/2 кубче
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 3 с.л
  • оцет - 3 капки
  • брашно - за меко тесто, около 700 г
  • сол - щипка
  • за плънката
  • яйца - 1 бр.
  • кисело мляко - 1 с.л.
  • сирене - 300 г
  • още
  • мазнина - краве масло и олио (равни количества за поръсване)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа сложете яйцето, киселото мляко и натрошеното сирене. Разбъркайте и заделете.

Сложете брашното на кухненския плот и направете кладенче. Сложете всички продукти за тестото и замесете меко тесто. Разделете го на 4 равни топки. Завийте ги в памучна кърпа и оставете за 10-15 минути да се отпусне.

С мазни ръце вземате една топка и без да слагате на масата веднага раздърпайте вътрешната средна част на тънко и чак тогава сложете листа тесто на масата.

Дърпайте, докато листът стане много тънък и не се притеснявайте, ако някъде се скъса (след това няма да личи).

Поръсете с част от плънката, ръснете олио/ краве масло (смесено) и завийте на руло, а след това на охлюв. Направете същото и с останалите топки. Сложете внимателно в тавичка намазнена с малко мазнина.

Печете баницата на 180 градуса за половин час или до готовност. Извадете баничката и намажете с краве масло, покрийте с кърпа и оставете леко да изстине.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: