Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Сладка Баница»Моята сполучлива гръцка баница с крем

Моята сполучлива гръцка баница с крем

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Моята сполучлива гръцка баница с крем8 / 8
21/08/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
38 мин.
Общо
68 мин.
Порции
10
"Предупреждаваме - не е за хора със слаби сърца и дами на диета - неустоимо вкусна гръцка баница с крем"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 250 г (12 бр. фини или 6 бр. дебели, Oдрински)
  • шамфъстък - 40 - 50 г суров или печен без сол
  • масло - 100 г разтопено
  • мед - за намазване
  • Крем
  • прясно мляко - 610 мл
  • жълтъци - 3 бр. от големи яйца
  • нишесте - 50 г царевично, натурално
  • захар - 100 г
  • ванилия - 1 шушулка
  • кора от лимон - 3 лентички, жълтата част
  • кора от портокал - 2 лентички, оранжевата част
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе крема, като загреете млякото със захарта и коричките от цитрусите. С върха на остър нож извадете семенцата от ванилията и също пуснете в млякото.

Когато е достатъчно горещо, но не е завряло все още, дръпнете от огъня и налейте при него на тънка струйка жълтъците, разбити с нишестето, и още мъничко мляко за разреждане, за да не е прекалено гъста сместа.

Върнете на котлона и бъркайте 8 минути при ниска температура, докато кремът се сгъсти. Тогава премахнете цитрусовите кори.

Намазнете с разтопено масло кръгла тава с размери 28 см диаметър и откопчаващо дъно.

Положете една кора, така че да прилепне по дъното и стените и крайчетата и да стърчат извън тавата. Намажете с масло и положете следваща кора, като кръстосвате с предишната и също намажете с масло. Така подредете половината от корите за баница. В дупката по средата излейте кремчето и го разпределете равномерно.

Върху ваниловия крем подредете и останалите кори на същия принцип.

Всички стърчащи излизащи от тавата краища прегънете навътре и намажете отгоре с останалото масло.

Изпечете баницата в загрята на 180 градуса за около 30 минути или до хубав златист загар.

Оставете гръцката баница да изстине и намажете с мед и поръсете със ситно накълцания шамфъстък. Ако е суров, го запечете предварително на сух тиган.

Да ви е сладко с тази уникална и сполучлива гръцка баница с крем!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: