Начин на приготвяне
Приготвям тортия от всякакви зеленчуци, а в някои комбинации добавям дори шунка. Картофената тортия обаче си е класика и ми е любима. Тя може да се направи само от картофи, но най-често срещана е в комбинация с лук. Ако се добави и скилидка чесън - става още по-апетитно.
Макар една тортия да изглежда нещо съвсем елементарно, тя също има своите малки особености и изисквания, за да стане хубава и сполучлива и не на последно място - автентична.
Ще ви предам моят опит в направата ѝ, макар че в други свои подобни рецепти също съм обяснявала подробно. Сега обаче ще си говорим за класика...
Картофите и лукът се обелват и режат по следният начин - лук - на тънки полумесеци, картофи - на произволни по големина, но сравнително тънки люспи. Ако слагате чесън, него също нарежете но на по=едро, за да не загаря.
Взима се тиган с незалепващо дъно, при мен за тези продукти беше с диаметър 27 см, но няма да е зле и да е по-малък, за да стане тортията по-дебеличка.
Олиото се загрява на умерен огън, това е важно.
Зеленчуците се слагат да се пържат или по-скоро да омекват с малко сол. Те са много и олиото не е нужно да ги покрива, не трябва. Бъркат се често, тъй като не са на един пласт и така се сготвят равномерно. Не трябва да стават хрупкави и с коричка, но ако тук-там ви се позапържат повечко, не е проблем, намалете малко огъня и имайте търпение. При бъркането картофите ще се начупват или смачкват, така трябва.
Когато са напълно сготвени, се прецеждат и малко от олиото се запазва. Оставят се за 3-4 минутки да поизстинат и се смесват и разбъркват добре с яйцата - добре разбити. Сместа се посолява.
Тигана се връща на огъня с малкото заделено олио и сместа за тортията се изсипва в него и се заравнява.
Оттук нататък се процедира според вкуса - ако искате сочна тортия с коричка, но почти течна сърцевина (казват, че така се прави най- истинската и хубава тортия еспаньола), тогава се запича на силен огън за кратко, обръща се върху чиния с диаметър по-голям от този на тигана (бързо, но внимателно, за да не се разтече яйцето).
Приплъзва се обратно в тигана и се запича за кратко и от другата страна. Плъзва се в чиния и готово.
За по-плътна тортия печете на слаб до умерен огън около 3-4 минути от всяка страна. Може да повдигате с шпатула, за да поглеждате да не ви загори отдолу.
Готовата сполучлива тортия може да консумирате топла или изстинала.
Добър апетит!
Коментари