Начин на приготвяне
1. В супена купа наливаме половин чаена чаша хладка вода и слагаме захарта. Разбъркваме добре, докато се разтвори. Изсипваме сухата мая и разбъркваме добре. Оставяме я 15 минути да шупне.
2. В дълбока купа пресяваме 5 чаени чаши брашно, за да ни е пухкава питката. Правим кладенче по средата и добавяме солта, 2 яйца и олиото.
3. Когато маята ни е шупнала, я изсипваме в купата с брашното и започваме да разбъркваме добре съставките. След това наливаме предварително стопленото прясно мляко и месим, докато не се получи доста лепкава смес.
4. Поръсваме на плота малко брашно и изсипваме тестото ни там. Започваме да месим около 15-20 минутки, докато тестото не стане много меко.
5. В чиста купа слагаме малко масло или олио и я намазваме добре. Слагаме тестото там, повиваме с чиста кърпа и го слагаме във фурната на затворена врата, за да втаса. Това става за 1 час.
6. Изваждаме тестото и го разделяме на 3 еднакви топки.
7. Разточваме всяка една от топките до желаната големина на тавата. Намазваме с предварително разтопеното масло съвсем малко, за да не стане много мазна, но в същото време да не е прекалено суха. Редим така в тавата един върху друг и трите пластове на тестото.
8. Изваждаме от тавата всички пластове заедно и ги разточваме добре, за да попие хубаво маслото.
9. Най-накрая следва оформянето на самата сполучлива питка, което е по желание. Аз съм я разделила на 6 равни части, като съм запазила центъра на питката ми неотрязан с диаметър около 10 см. След това съм усукала на обратно шестте части, които съм отрязала с нож. По средата съм усукала едно малко парче от тестото във вид на спирала.
10. Намазваме с жълтък, поръсваме с микс от семки и печем в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 40 минути.
Коментари