Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Крем супи»Картофена супа»Картофена крем супа с елда

Картофена крем супа с елда

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
8968k3k1
Картофена крем супа с елда
Снимка: Sevdalina Irikova
4 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
10 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
45 мин.
Порции
4
"Поглезете корема си с нещо вкусно и полезно"

Необходими Продукти

  • картофи - 5 - 6 бр., средни, хлебен сорт
  • зеленчуков бульон - 1.200 мл.
  • моркови - 2 бр.
  • чушки - 1 бр. жълта
  • лук - 1 бр., едра глава
  • домати - 1 бр. розов
  • пащърнак - ½ корен, малък
  • корени от магданоз - 4 бр.
  • масло - 60 г
  • магданоз - 3 стръка пресен
  • черен пипер - 1/2 к.л.
  • олио - 3 с.л.
  • лайм - 1 бр., сока от цитруса
  • сол
  • За крутоните
  • стар хляб - 3 филии
  • масло - 1 с.л.
  • зехтин - 1 с.л., (ароматен с чесън и риган)
  • провансалски подправки
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Обелваме, почистваме и измиваме добре всички зеленчуци.

Картофите, лука, моркова, пащърнака и пиперката нарязваме на едри кубчета.

В подходяща тенджера изсипваме растителната мазнина и в нея сотираме за кратко нарязаните зеленчуци.

Прибавяме зеленчуковия бульон, корените магданоз и овкусяваме със сол и черен пипер.

След като зеленчуците се сварят прибавяме настърганите домати.

Супата ври на много тих огън. В края отстраняваме корените от магданоза.

Елдата сваряваме във вода, в съотношение 1:2.

Пасираме картофената супа докато е топла и към нея прибавяме ситно нарязания пресен магданоз и елдата.

Крутоните приготвяме, като нарежем хляба на кубчета и ги прибавяме в тиган с нагорещена мазнина.

Поръсваме с подправки и сол на вкус и запържваме до златиста хрупкава коричка.

Поднасяме супата с елда топла с бучка масло, ароматни хрупкави крутони и лимонов сок.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Здравейте.
Бих искала да попитам какво количество елда се прибавя тъй като не е упомената и съставките .
Благодаря.
09.12.2023 11:24