Начин на приготвяне
Обелваме картофите, измиваме ги и ги настъргваме на ренде. В отделен съд разбъркваме яйцата, изварата, на ситно нарязания лук и джоджен (с пресен е по-вкусно, но може и сушен), и солта.
Смесваме ги и с настърганите картофи и цялата смес изсипваме в тиган с нагорещена мазнина (масло или др.). Бързо разстиламе по дъното на тигана с незалепващо покритие, така че да е равномерна дебелината навсякъде.
Печем на средно слаб огън и по възможност тиганът да е захлупен и след около 15-20 минути обръщаме внимателно с помощта на капака, като обръщаме рязко и след това с приплъзгване връщаме в тигана.
Печем още 15-20 минути (вече може без капак). След като е готово яденето, поставяме отгоре една голяма чиния на обратно (с лицето към пататника) и обръщаме, така че долната страна на пататника да се пада отгоре. Поднасяме още топъл.
Лесен и икономичен пататник по смолянски! Изключително вкусен!
Ако ти харесва рецептата, опитай и другите ни предложения за пататник, а именно пататник по триградски или нашия родопски пататник.
Коментари