Питка Пухкавелка с Масло

Gergana TsvetanovaGergana TsvetanovaГотвач40673402
28/08/2019
"Има ли значение изобщо какво сте приготвили за ядене, когато на масата има ухаеща на масло питка, мека като памук "
Приготвяне60 мин.
Готвене35 мин.
Общо95 мин.
Порции12
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 900
  • Преглеждания за месеца1532
  • Преглеждания за седмицата25
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • брашно - 1 кг
  • мая - 1/2 кубче прясна или 1 пакетче суха мая /7 г/
  • захар - 1 к.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 1/3 ч.ч.
  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 2 бр. /1 жълтък се отделя за намазване/
  • масло - 125 г за намазване на корите
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маята се разтваря в малко от 100 мл от прясното мляко със захарта и две супени лъжици от брашното. Оставя се за кратко да се активира.

Брашното се пресява, прави се кладенче, отстрани се поръсва солта. В кладенчето се сипва шупналата мая, олиото, прясното мляко, разбитите цяло яйце и белтъка.

Замесва се тесто, меко и гладко, покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 20 минути.

Втасалото тесто се премесва и се дели на шест равни части. Оформят се на питки, всяка се разточва на кора с големината на чиния.

Взема се една кора, маже се обилно с разтопеното масло. Покрива се с втора кора, също се маже обилно с маслото.

Слага се третата кора, разточва се отново.

Навива се на руло, реже се на парчета, които се подреждат в намаслена тава.

По същия начин се процедира с останалите три кори. Така оформената питка се оставя да втаса за 15 минути.

Маже се с разбития жълтък и останалото масло.

Печете питката пухкавелка с масло на 180 градуса за 35-40 минути.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар