Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Пълнозърнеста питка с масло

Пълнозърнеста питка с масло

редакция:
Fat BertaFat Berta
Джедай
2k5k50
Пълнозърнеста питка с масло1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
70 мин.
Порции
1 бр.

Необходими Продукти

  • пълнозърнесто брашно - 1 кг
  • яйца - 2 бр.
  • масло - 1 пакетче, краве
  • мая - 1 кубче, жива
  • захар - 3 щ.
  • жълтъци - 2 бр.
  • сол - 3 щ.
  • кисело мляко - 200 г
  • прясно мляко - 1 ч.ч.
  • зехтин - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затопляме леко половината прясно мляко и поставяме в него маята и захарта. Оставяме сместа настрана. Заемаме се пресяването на брашното.

Към него добавяме солта, сместа с маята, неупотребеното прясно мляко, киселото мляко, разбитите яйца и размекнатото масло. Мешаме всички продукти, докато се получи хомогенна смес и от нея замесваме тесто.

Поставяме го в намаслен съд и го завиваме с чиста кърпа. След 1 час го вадим и го късаме на 9 равни топки. Поставяме ги една до друга в кръгла тава, като целта е да се образува питка.

Оставяме ги така 10 минути, след което ги намазваме с жълтък. Печем питката в загрята фурна до готовност.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

2.5
50
41
30
20
11
Дай твоята оценка: