Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Лимецова питка с масло Соня

Лимецова питка с масло Соня

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Лимецова питка с масло Соня
Снимка: Мария Божилова
1 / 3
06/03/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
160 мин.
Порции
8
"Лимецова питка с масло Соня е домашен хляб за душата, който много обича краве масло"

Необходими Продукти

  • лимецово брашно - 3 ч.ч.
  • суха мая - 11 г
  • кафява захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 3 с.л. + 3 с.л. за намазване на тестото
  • топла вода - 1 ч.ч.
  • масло - 20 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сухата мая се изсипва в малка купа.

Прибавя се захарта, солта и топла вода 3 с.л. /от общата вода/.

Разбърква се много добре и се оставя 10 мин, като периодично се разбърква, след което се прибавя останалата топла вода и олио 3 с.л.

Разбърква се много добре и сместа се изсипва в купата, в която ще се меси.

Прибавя се брашното.

Замесва се меко тесто, което се намазва с олио 3 с.л., и се оставя да втаса в купа, покрита с кърпа за 60 мин.

След като тестото втаса, се омесва още веднъж и се оформя на питка.

Питката се слага в кръгла дълбока тава с диаметър 25 см върху хартия за печене.

Правят се три дълбоки разреза на лимецовата питка с нож.

Оставя се да втаса още 30 мин, покрита с кърпа.

Пече се в предварително загрята фурна първоначално 10 мин на 220 °C, след което още 30 мин на 160 °C, като 10 мин преди да се извади от фурната, питката се намазва обилно с масло.

След като се извади от фурната, се изважда от тавата и се оставя лимецова питка с масло Соня да изстине върху дървена дъска.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка: