Сладко от зелени смокини с бадемова ядка

Sevdalina IrikovaSevdalina IrikovaМастър Шеф79323810801
05/09/2019
"Да правиш сладко от смокини в края на лятото е като да се опитваш да консервираш в бурканчета най-хубавите моменти от годината "
Приготвяне50 мин.
Готвене60 мин.
Общо110 мин.
Порции5
Сготви+1 точка
9 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо328
  • Преглеждания за месеца327
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена9

Необходими Съставки

  • зелени смокини - 55 бр.
  • захар - 1 кг.
  • лимонена киселина - 2 ч.л.
  • зелен камък - колкото грахово зрънце
  • бадеми - 60 бр., прясна ядка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Вкусът на сладкото не се описва с думи - смокиновите плодове са с цвят на изумруд, специфичен аромат и характерен вкус.

Приготвянето му е трудоемко, но ви уверявам, че си заслужава за опитате лъжичка от него, събрала ароматът на лятото, връщайки ми вълшебните спомени от морския бряг.

Мъжките* смокини се събират от късна пролет до ранна есен.

Дръжките на набраните плодове се отрязват наравно с плода и всяка смокиня се надупчва с дебела игла откъм дръжката. Препоръчвам ви при обработката на плодовете да използвате домакински ръкавици.

Смокините се поставят в съд със студена вода, в която предварително е разтворен синият камък. В този разтвор престояват 2 часа. Той запазва зеления им цвят при варенето.

Водата се изхвърля и се заливат със студена.

Поставят се на силен огън, докато водата заври за 5-7 минути. Водата се изхвърля и се налива отново студена. По този начин се отстранява горчивия им вкус, а смокините омекват и се свиват..

Следва изваряването им през 5 води, като в последната вода се слага малко лимонена киселина, след което се изхвърля.

Плодовете се поставят с емайлиран съд и се отцеждат. Това е деликатна процедура, при която трябва да запазим целостта на плодовете, не трябва да ги разкъсваме. Затова аз слагам 5 броя допълнително.

Пресипваме плодовете върху чиста хавлиена кърпа, за да се подсушат.

Бадемовите ядки сме накиснали предварително от вечерта и сме ги почистили от обвивката им. Във всяка смокиня поставяме по 1 ядка.

Приготвяме сироп от половината захар и 1 ч.ч захар.

След като той се избистри, прибавяме смокините и варим 15 минути.

След това прибавям и останалата захар и когато сиропът отново заври, съдът се отстранява от огъня и се оставя на хладно.

На следващия ден сладкото се доварява до необходимата гъстота, която изпробваме с капка от сиропа върху чиния, извадена от фризера.

Около 5 минути преди края на варенето се добавя лимонената киселина, разтворена в 1 ч.л. гореща вода.

Обира се пяната и сладкото се насипва в чисти и сухи бурканчета, които след затваряне се обръщат с капачката надолу. Завиват се с кърпа, за да изстинат бавно.

Сладкото чудесно се съчетава и с десертни сирена, а смокиновите плодове са чудесна съставка към кексове, сладкиши и торти.

* Съцветията на женските растения се наричат фиги, а тези на мъжките - каприфиги. „Мъжките смокини“ са тези, от които се прави сладкото. Берат се от края на май до октомври.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар