Начин на приготвяне
Начупете шоколада и го разтопете заедно с маслото на водна баня или в микровълнова на интервали от 20 секунди, като разбърквате.
В купа разбийте яйцата, жълтъците и захарта, докато станат пухкави.
Добавете разтопения шоколад към яйчената смес и разбъркайте внимателно.
Пресейте брашното и го добавете заедно с щипката сол, като разбърквате с шпатула.
Намаслете и поръсете с какао малки форми за суфле или метални форми за мъфини.
Разпределете сместа в тях, като не ги пълните догоре.
Печете шоко суфлетата в предварително загрята фурна на 200°C за 8-10 минути. Краищата трябва да са стегнати, но центърът да остане мек.
Оставете лава кейковете да се охладят за 1 минута, след което внимателно ги обърнете в чинии.
Поднесете с топка сладолед, плодове или пудра захар.
Ако искате още по-изразен течен център, можете да замразите няколко парченца шоколад и да сложите по едно в средата на всеки домашен лава кейк в мини форми преди печене.