Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Чийзкейк»Боровинков чийзкейк с извара

Боровинков чийзкейк с извара

IvelinaIvelina
Мастър Шеф
6478k2k3k3
Боровинков чийзкейк с извара
Снимка: Ivelina
1 / 5
07/09/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Когато ви канят на вкусен чийзкейк, не отказвайте - само хубавите хора ги канят на вкусен чийзкейк"

Необходими Продукти

  • извара - 250 г
  • кашу - 150 г
  • овесени ядки - 100 г ( може да замените, само овесени ядки или кашу)
  • масло - 30 г
  • фурми - 4 - 5 бр.
  • яйца - 3 броя (или две яйца и два белтъка)
  • сирене филаделфия - 50 г
  • мед - 1 - 2 с.л.
  • ром - есенция
  • лимони - коричка от 1 лимон
  • круши - 1 бр. добре узряла (за допълнителна сладост на сладкиша)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изварата е изключително богата на протеини, включва пълен набор от основни аминокиселини, микроелементи и витамини. А способността й лесно да се асимилира от тялото прави продукта незаменим за диетично хранене на хора от всякаква възраст.

Предварително изваждам от хладилника (един час или два преди обработка) всички продукти да са на стайна температура.

Започвам първо с блата, като смилам кашуто, овесените ядки, фурмите и разтопеното масло в блендер (или пасатор, каквото ви е налично; ако е пасатор, фурмите и кашуто накиснете за час-два или от вечерта в малко вода да омекнат и се смелят по-лесно).

Подготвям формата за печене (16х17 см); поставям на дъното хартия за печене, изсипвам сместа за блата, притискам и разпределям равномерно, върху блата нареждам парченца круша.

Вземам домакинско алуминиево фолио - два листа, поставям формата с хартия върху него, увивам цялата форма с фолиото добре отвън, да не пропусне водата при печене на водна баня.

Поставям в хладилника поне за час. Продуктите са през това време навън. Преди да започна с разбиването на яйцата, включвам фурната на 170 градуса, без вентилатор (другия вариант 160).

Започвам подготвянето на най вкусната час на сладкиша - плънката. Изварата и сиренето Филаделфия, есенцията ром и настърганата кора лимон смесвам в блендер, за да стане съвсем фино, добавям мед - 1-2 с. л.

В отделна купа разбивам двете яйца до увеличаване на обема им двойно, в друга купа разбивам двата белтъка и щипка сол на сняг. Добавям разбитите яйца към изварата, разбърквам с шпатула внимателно да не спадне въздухът, след това добавям белтъците и изсипвам сместа от изварата и яйцата върху блата, поръсвам шепа боровинки.

Поставям формата в друга тава, изливам чашка гореща вода и слагам да се пече (около час) Когато е готово изключвам фурната, без да вадя кейка, докато изстине напълно. След това в хладилника поне за два часа или една вечер, става по-вкусен, като го оставим да се обединят вкусовете.

Не се притеснявайте че ще спадне леко, важно е да спадне равномерно (тогава е добре изпечен). Този вариант на чийзкейк предпочитам, като баланс на вкус и полезност и много малко калории. Препоръчвам ви го. Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: