Начин на приготвяне
Киноата е суперхрана, в която се съдържат 9 есенциални аминокиселини и е комплексен източник на протеини (белтъчини). Само 1 чашка киноа съдържа 8 гр. протеини, 5 гр. фибри, желязо, магнезий, фолиева киселина и омега-3 мастни киселини за здраво сърце.
Има противовъзпалително действие, има позитивно въздействие върху кръвоносните съдове. Тъй като не съдържа глутен, киноата е подходяща за хора, придържащи се към безглутенова диета.
Първо: Измивам с няколко води киноата.
След това сложих киноата в малка тенджерка или касерола, сварявам, както се вари ориз, за около 15 минути, изхвърлям излишната вода.
На котлона на тиган задушавам нарязаните на ситно лук, пиперка, овкусени с черен пипер, докато омекнат, след две три минути са готови и ги оставям да изстинат.
Следваща стъпка: Настъргвам на едро ренде тиквичката и кашкавала нарязвам ситно шунката, магданоза и джоджена. Добавям към тиквичките и кашкавала задушените лук и пипер.
Смесвам всички продукти разбърквам. Разпределям сместа във формичките за мъфини.
Слагам да се пекат солените мъфини във фурната на 200 градуса за 30 минути.