Начин на приготвяне
Първо се сварява жасминовият ориз. Характерното при него е, че се вари на принцпа на абсорбция, което означава, че се приготвя в определено количество вода, която се асборбира напълно на слаб котлон, като пропорциите са 50 г ориз към 100 г вода.
Този път ще приключим варенето до полуготовност на ориза, защото ще го доварим с калмарите.
Втора стъпка е подготовката на калмарите: във вряща вода пускаме за десет секунди тубите калмари. Изваждаме и г потапяме в студена вода. Оставяме на страна.
Трета стъпка е подготовката на плънката на пълнените калмари: измиваме добре морските дарове. Нарязваме на ситно лука, скилидките чесън и чушката и ги задушаваме в зехтина за няколко минутки.
Прибавяме морските дарове и след 2-3 мин добавяме доматите, сол, черен пипер, босилек, магданоз (или само магданоз, или само босилек). Заливаме с бялото вино.
Щом се изпари на половина, отстраняваме от котлона.
Когато леко изстинат, добавяме пармезана и настърганото сирене скаморца.
Няколко думи за сиренето скаморца. Има симпатична крушовидна форма и е с леко опушен аромат, ползва се при готвене на ризото в Италия. Ако нямате такова, ползвайте готова настъргана моцарела - тя е специално обработена и много вкусна.
Добавяме към плънката полусвареният ориз и нарязания пресен босилек и магданоз (или по избор от двете).
Пълнят се тубите калмари със сместа от морските дарове, като краищата защипваме с клечки за зъби. Поръсваме ги със сол, черен пипер.
Подреждаме ги в тавичка и ги заливаме със зехтин и останалото вино. Пекат се в загрята фурна на 200 градуса за 15 минути. Тази рецепта е авторска на Ivi Vacca.
Приятно приготвяне на моя изключително вкусен специалитет пълнени калмари Бонисимо, много харесван от гостите и семейството ми!