Ориз с омар на фурна

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Ориз с омар на фурна
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 4
01/10/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Ориз с омар на фурна - ако не сте опитвали досега, време ви е"

Необходими Продукти

  • омар - 1 бр.
  • ориз - 250 г
  • лук - 1 глава, малка/средна
  • рибен бульон - 1 л концентриран
  • домати - 2 бр. добре узрели
  • чушки - 1 бр. червена
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
  • шафран - 2 щипки
  • зехтин - 4 - 5 с.л.
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

За всички онези, които обичат испанската паея, но нямат възможност да си я приготвят на огън или на газ със специалният уред за това- паейеро, има добра новина - съществува вариант да си я сготвите и на фурна. Макар и не автентичен, но близък до традиционния резултат.

За да не оскверняваме името на паеята, ще го наречем просто Ориз на фурна с Омар и ще видите колко е лесен за приготвяне.

Нарежете лука, чушката и доматите на ситно. Запържете ги до омекване в зехтин с малко сол на умерен огън.

През това време си подгответе омара. Трябва да е удобен за похапване, затова го разчленете на части, отделяйки първо главата и сцепвайки я на две надлъжно. Същото сторете и с тялото или просто го нарежете на пръстени.

Щипките са много твърди и е единственото, което ще ви създаде малко трудност и усилие, тях счупете, за да може при консумация лесно да извадите месцето от тях, а и за да пуснат вкуса си в ястието.

Ако пък желаете, може да не го разчленявате, а просто да сцепвате през коремчето, за да остане на вид като цял и по-атрактивен. Тогава при сервиране задължително се поставят специални клещи и уреди, с които всеки си служи, за да разчупи и извади деликатната и безумно вкусна вътрешност под твърдата обвивка.

Сложете парчетата омар при готовото вече софрито и ги запечатайте за две минутки. Не пропускайте да добавите в тигана и сокчето есенция, което се е отделило при рязането на морския дар - то е изключително вкусно и ароматно и ще даде интензитет на ориза.

Налейте виното, увеличете огъня и изчакайте две минути, за да се изпари алкохола. През това време пуснете фурната да загрее до 180 градуса, тъй като ще трябва впоследствие директно да сложим ястието в нея и не е добре да чакаме, ще се отрази на текстурата на ориза.

Налейте бульона, сложете ориза, предварително измит от нишестето, шафрана и сол и когато заври, прехвърлете в тавичка.

Пъхнете веднага в горещата фурна и печете 15-20 минути в зависимост от вида ориз, който сте използвали. Препоръчително е да е кръглозърнест или средно, с добра или висока усвояемост на течности, при което да остава леко ал денте. Когато се поеме бульонът, все пак може да опитате и ако е прекалено твърд, да добавите още много малко течност.

Готовата импровизирана паея покрийте с кърпа за 5-10 минути да почине и след това сервирайте гарнирана с парченца лимон.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: