Gotvach.bg»Рецепти»Морски дарове»Омар на фурна (Най-бързия и вкусен)

Омар на фурна (Най-бързия и вкусен)

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Омар на фурна (Най-бързия и вкусен)
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 11
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
10 мин.
Общо
25 мин.
Порции
2
"Най-бърз и най-вкусен, гарантирано от Готвач.бг"

Необходими Продукти

  • омар - 1 бр. голям
  • едра сол - 3 с.л. люспеста
  • зехтин - 5 с.л.
  • лимон - 1/2 + за гарниране по желание
  • бяло вино - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Има толкова много начини за приготвянето на този морски деликатес, но тук ще ви предложа най-бързия и лесен от тях, за моментите, когато искате да впечатлите някого, а нямате много време за приготовления.

Най-важното е Лангустата (Омарът) да е качествен, като може да използвате жив, пресен или да го купите замразен, ако ви смущава обработката на живия. В двата случая се процедира по един и същ начин.

Поставяме морския дар по гръб върху голяма дъска за рязане (ако е жив, щипките трябва да са стегнати с ластик).

С бързо движение се сцепва по дължина от главата до опашката с подходящ остър голям нож или брадвичка за месо. Със същия уред или кухненски клещи се счупват щипките - толкова, колкото да се цепнат, да се напукат (ластиците са предварително отстранени). Така ще е по-лесно при консумация, а и месото вътре ще се сготви по-добре.

Фурната се загрява до 210 градуса. На дъното на тавичка се ръсва по- голямата част от солта, зехтин и бялото вино. Омарът се слага да легне с черупката надолу и се поръсва със останалата малко сол и още малко зехтин.

Изстисква се сокчето от половината лимон и се поставя в загрятата вече фурна.

Пече се 8-10 минути (трябва да промени цвета си и обвивката му да стане оранжева) и се поднася веднага топъл.

По желание се гарнира с парченца лимон, шафранова майонеза или Айоли.

Не препоръчвам гарнитури или подправки с по-силен вкус, тъй като биха убили или засенчили вкуса на омара, който сам по себе си е невероятен!

Добре е да разполагате с малки прибори - клещи, с които да начупвате допълнително местата по щипките, където черупката е по-твърда.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
59
40
30
20
10
Дай твоята оценка: