Начин на приготвяне
Има толкова много начини за приготвянето на този морски деликатес, но тук ще ви предложа най-бързия и лесен от тях, за моментите, когато искате да впечатлите някого, а нямате много време за приготовления.
Най-важното е Лангустата (Омарът) да е качествен, като може да използвате жив, пресен или да го купите замразен, ако ви смущава обработката на живия. В двата случая се процедира по един и същ начин.
Поставяме морския дар по гръб върху голяма дъска за рязане (ако е жив, щипките трябва да са стегнати с ластик).
С бързо движение се сцепва по дължина от главата до опашката с подходящ остър голям нож или брадвичка за месо. Със същия уред или кухненски клещи се счупват щипките - толкова, колкото да се цепнат, да се напукат (ластиците са предварително отстранени). Така ще е по-лесно при консумация, а и месото вътре ще се сготви по-добре.
Фурната се загрява до 210 градуса. На дъното на тавичка се ръсва по- голямата част от солта, зехтин и бялото вино. Омарът се слага да легне с черупката надолу и се поръсва със останалата малко сол и още малко зехтин.
Изстисква се сокчето от половината лимон и се поставя в загрятата вече фурна.
Пече се 8-10 минути (трябва да промени цвета си и обвивката му да стане оранжева) и се поднася веднага топъл.
По желание се гарнира с парченца лимон, шафранова майонеза или Айоли.
Не препоръчвам гарнитури или подправки с по-силен вкус, тъй като биха убили или засенчили вкуса на омара, който сам по себе си е невероятен!
Добре е да разполагате с малки прибори - клещи, с които да начупвате допълнително местата по щипките, където черупката е по-твърда.
Добър апетит!