Начин на приготвяне
Обелете картофките и ги нарежете на шайби с дебелина 1-1.3 см. Ако са пресни, не е нужно да ги белите.
Подредете в тавичка, намазнена обилно със зехтин, и с върха на остър нож направете на повърхността на всяко картофче ромбоидни прорези с дълбочина 1-2 мм.
Поръсете с мастта, ако е разтопена, или просто слагайте парченца от нея върху картофките, ако е твърда.
По желание може да добавите и още мазнина.
Посолете на вкус и поръсете с червен пипер и розмарин, а накрая сипете на дъното около 1/2 к.ч. вода.
С нея картофките стават по-меки. Може и да я пропуснете за по-хрупкава коричка.
Печете на 200 градуса в предварително загрята фурна, докато придобият златиста коричка.
Поднесете вкусните и любими картофки топли.
Аз много ги обичам със сос Айоли или като гарнитура към печени меса, пържолки или риба. Опитайте и вие любимите картофки.
Добър апетит!