Начин на приготвяне
Представям ви един мой специалитет, много ароматен и вкусен. Препоръчвам ви сами да смелите месото.
Телешката кайма се смесва с подправките, пармезан, ситно нарязаните лук, магданоз и гъби. Добре омесената кайма се оставя половин час да поеме ароматите.
С леко омаслени ръце оформяте каймата във форма на вретено, като бройките за това количество могат да бъдат три или четири.
Пъхнете тавичката с подредените фрикадели във фурна, на дъното на която сте сипали 50 мл вино и печете на 180 градуса за около 30 минути или докато забележите, че започва да се образува апетитен загар.
Докато се пекат рулцата приготвяте ароматния сос.
Начупете гъбите на парчета и в малка купа ги смесете с вода. Оставете гъбите да се рехидратират за 15 минути. Изцедете накиснатите гъби, като запазите течността.
В малка тенджера разтопете маслото на средно слаб огън, като бъркате и добавяте брашно, сол, черен пипер и индийско орехче.
Добавете сметаната (или бялото вино и двата варианта са много вкусни), накиснатите гъби и течността им и гответе за 5 до 7 минути, докато сосът стане достатъчно гъст и излизат мехурчета. Когато фрикаделите се изпекат, добавете соса от печенето при ароматния гъбен сос.
Поднесете вкусните фрикадели върху канапе от ароматен сос. Приятно приготвяне!