Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Ризото»Ризото с червено цвекло и моцарела

Ризото с червено цвекло и моцарела

RosiRosi
Новак
5471214
Ризото с червено цвекло и моцарела
Снимка: Анонимен
1 / 2
17/10/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
5 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
25 мин.
Порции
4
"За смели експериментатори, които залагат и на вкус, и на визия"

Необходими Продукти

  • ориз - - 300 г за ризото
  • червено цвекло - 3 глави средно големи сурово /или 250 г сварено
  • моцарела - 1 опаковка прясна, може да се замени с друг вид сирене, което обичате
  • лук - 1 малка глава, нарязана на ситно
  • сол
  • черен пипер
  • мазнина - масло и зехтин
  • зеленчуков бульон - 1 литър, направен от морков, лук и целина
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистете и обелете цвеклото. Сложете го да се вари в гореща вода до готовност.

Ако главите са големи, нарежете ги наполовина. Когато цвеклото е готово не изхвърляйте всичката вода. Оставете толкова, колкото при пасирането им да получите течно пюре.

Докато цвеклото се вари, започнете приготвянето на зеленчуковия бульон, като сложите зеленчуците в гореща вода - предварително подсолена.

В тиган загрейте малко зехтин и добавете нарязания на ситно лук, задушете до омекване. Можете да добавите 2 с.л. от бульона, за да избегнете загаряния.

В отделен тиган, достатъчно голям да побере ризото, сложете ориза и загрявате за 2-3 мин. /може да избегнете този момент, като добавите ориза директно към лука. /

Добавете лука към ориза и разбъркайте.

Започнете добавянето на горещия прецеден бульон постепенно. Малко преди оризът да е готов /вижте времето, посочено на опаковката/ добавете пюрето от червеното цвекло.

Разбъркайте старателно, готвене още 2-3 минути и свалете от огъня. Добавете малко кубче масло и разбъркайте до стопяване.

Разпределете в затоплени чинии, добавете равни частни от сиренето страчателя, поръсете с черен пипер и очаровайте вашите гости.

Лично аз обичам, когато ризото е приготвено ал денте /нито сурово нито сварено /и с характерната гъстота.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: