Начин на приготвяне
Почистете и обелете цвеклото. Сложете го да се вари в гореща вода до готовност.
Ако главите са големи, нарежете ги наполовина. Когато цвеклото е готово не изхвърляйте всичката вода. Оставете толкова, колкото при пасирането им да получите течно пюре.
Докато цвеклото се вари, започнете приготвянето на зеленчуковия бульон, като сложите зеленчуците в гореща вода - предварително подсолена.
В тиган загрейте малко зехтин и добавете нарязания на ситно лук, задушете до омекване. Можете да добавите 2 с.л. от бульона, за да избегнете загаряния.
В отделен тиган, достатъчно голям да побере ризото, сложете ориза и загрявате за 2-3 мин. /може да избегнете този момент, като добавите ориза директно към лука. /
Добавете лука към ориза и разбъркайте.
Започнете добавянето на горещия прецеден бульон постепенно. Малко преди оризът да е готов /вижте времето, посочено на опаковката/ добавете пюрето от червеното цвекло.
Разбъркайте старателно, готвене още 2-3 минути и свалете от огъня. Добавете малко кубче масло и разбъркайте до стопяване.
Разпределете в затоплени чинии, добавете равни частни от сиренето страчателя, поръсете с черен пипер и очаровайте вашите гости.
Лично аз обичам, когато ризото е приготвено ал денте /нито сурово нито сварено /и с характерната гъстота.