Морковена торта с шоколад

Росица ПетроваРосица Петрова
Гуру
8209k5k5k9
Морковена торта с шоколад
Снимка: Росица Петрова
1 / 8
21/10/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
12
"Всичко, което сте чували за тортата от моркови, е вярно - уникално вкусна е и непременно трябва да я опитате"

Необходими Продукти

  • за 1 блат
  • яйца - 2 бр.
  • захар - 140 г
  • моркови - 2 бр. (около 200 г)
  • олио - 80 мл
  • брашно - 150 г
  • орехи - 50 г
  • шоколад - 50 г (черен)
  • бакпулвер - 10 г
  • ванилия - 1 бр.
  • за крема
  • маскарпоне - 250 г
  • бял шоколад - 100 г
  • сладкарска сметана - 200 мл
  • пудра захар - 4 с.л.
  • за шоколадовия ганаш
  • шоколад - 100 г (черен)
  • сладкарска сметана - 100 мл
  • олио - 2 с.л.
  • за декорация
  • орехов крокан
  • бадем - филиран
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Започнете с направата на блатове за морковената торта. Ще са ви необходими 2 блата.

Обелете и нарежете морковите на едри парчета. Сложете ги в блендер заедно със захарта, олиото и яйцата. Блендирате сместа до хомогенност.

В купа пресейте брашното, бакпулвера и ванилията. Прибавете към тях морковената смес и разбъркайте с шпатула. Добавете нарязаните на едро орехи и шоколад. Може да ползвате и шоколад на капки.

Застелете ринг със свалящ се борд (26 см) с хартия за печене. Прехвърлете сместа за блата. Изпечете го на 170 градуса с вентилатор за 15 минути до суха клечка.

Докато първия блат се пече, си пригответе сместа за втория по същия начин.

Готовите изпечени блатове охладете върху решетка до пълното им изстиване.

През това време си пригответе крема. Разтопете в съд на водна баня белия шоколад и го оставете да се охлади до стайна температура, като го разбърквате периодично.

Разбийте сладкарската сметана с миксер на високи обороти.

В друг съд разбъркайте пудрата захар и маскарпонето. Прибавете към него охладения шоколад, като слагате по малко и разбърквате.

Смесете маскарпонето с разбитата сметана с помощта на миксер за кратко на най- ниската степен. Поставете крема в хладилник за 30 минути.

След като блатове са напълно изстинали, може да сглобите тортата. Поставете един от блатовете на дъното на поднос или чиния за торта. Отгоре намажете с половината от крема. Сложете втория блат и с останалия крем намажете тортата отстрани и отгоре. Приберете в хладилника за една нощ.

На другия ден пригответе шоколадовия ганаш.

В купа сложете 100 мл сладкарска сметана и начупете вътре шоколада. Загрейте ги в микровълнова фурна за 30 секунди. Извадете, разбъркайте и отново върнете в микровълновата фурна за още 30 секунди. След това прибавете 2 с.л. олио, разбъркайте до хомогенност и оставете ганаша да се охлади.

Намажете с него тортата отгоре. Ако желаете да е измазана и отстрани, направете двойна доза ганаш.

Декорирайте морковената торта с шоколад с орехов крокан и филиран бадем.

Върнете в хладилник за един час, докато ганашът стегне и след това се насладете на тази вкусна морковена торта с шоколад.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: