Начин на приготвяне
Отделете кожата на рибното филе с помощта на остър нож. Накълцайте месцето на ситно, големината на парченцата са според вкуса - може да е почти като кайма или пък по-едри кубчета.
Изстискайте върху рибата тон сока от половината лайм. Ако цитрусът е малък, направо сложете целия му сок. Добавете сусамовото олио или зехтин, соевия сос, джинджифила и ситно накълцан червен лук. По желание сложете и сол, но задължително след опитване, тъй като соевият сос също придава соленост.
Разбъркайте и оставете рибата за тартар да престои минимум 30 минути. За тези от вас, които се притесняват да хапват сурова риба, има вариант да оставите в хладилник за 24 часа и така, освен че ще се маринова прекрасно, вече няма да има вид на сурова, а и моите впечатления са, че след по-дълго престояване става по-вкусна.
Другата част от тартара ще се състои от авокадото. Него нарежете също на ситни парченца и овкусете със сок от лайм и сол. Ако сте любители на лютичкото, добавете и една малка лъжичка паста от уасаби. Също така може да добавите и при рибата.
Вземете квадратен ринг и поставете в плато за сервиране. На дъното сложете дебел пласт авокадо, притискайки леко, за да заеме формата на ринга. Отгоре последвайте от дебел пласт от рибата, изстисквайки от течността, която е отделила.
Поръсете с балсамова редукция - повече отстрани за украса, отколкото върху самият тартар.
Поднесете вашето елегантно предястие тартар от риба тон и авокадо със чаша хубаво бяло вино.
Добър апетит!
Съвет: Когато приготвяте сурова риба, винаги я замразявайте предварително за 24 часа! Така ще избегнете и унищожите всички възможни паразитчета, които биха могли да се намират в нея и да предизвикат стомашно-чревни смущения.