Gotvach.bg»Рецепти»Закуски и печива»Козунак»Вкусен козунак с плънка

Вкусен козунак с плънка

КрисиКриси
Чирак
53552147
Вкусен козунак с плънка
Снимка: Криси
1 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
180 мин.
Порции
10
"Приготвените по тази рецепта козунаци с плънка остават сочни и меки няколко дни. Добър апетит!"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. + 1 жълтък
  • захар - 1 ч.ч + 3 с.л. захар /1 за активиране на маята , 2 за поръсване/
  • стевиа - 25 мл течен подсладител
  • прясно мляко - 300 мл
  • суха мая - 11 г /40 г жива мая/
  • масло - 70 г
  • олио - 50 мл
  • свинска мас - 1 с.л. /с връх/
  • брашно - 800 между 900 г /качествено/
  • ванилия
  • ром - есенция
  • лимонова кора - кората на 1
  • портокалова кора - кората на 1
  • Плънка
  • черен шоколад - 180 г млечен или /шоколадови капки/
  • сладко от сини сливи - 1 бурканче домашно
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Млякото се затопля леко, към него се прибавя маята, 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Оставя се за 10 мин., за да се активира маята.

2 яйца + 1 жълтък се разбиват с 1 ч.ч захар на пухкава пяна. В подходяща купа брашното се пресява два пъти. Прави се кладенче, в което се добавят разбитите яйца, активирината мая, стевията и ароматите.

Маста и маслото се разтопяват и към тях се прибавя олиото. Половината от мазнината се прибавя към брашното и останалите продукти за тестото. Омесва се меко и леко лепкаво тесто за козунаци. След това постепенно на малки порции се добавя останалото количество мазнина.

Прибавя се малко мазнина и се меси, когато мазнината се усвои напълно. Това действие се повтаря, докато се усвои цялото количество от мазнината.

Тестото се покрива със стреч фолио и кърпа.

Оставя се да втаса за 2 часа на стайна температура.

Тестото се разделя на две.

От всяка част се оформят три правоъгълни кори с ръце.

Шоколада се нарязва на дребни парчета, разпределя се равномерно върху корите и се оформят рула.

Трите рула се подреждат едно до друго и се сплитат.

Оформения на плитка козунак се поставя в подходяща тава /форма/ върху хартия за печене.

По същия начин се оформя и козунака със сладко от сливи.

Плънката нека бъде по Ваш вкус.

Може да използвате сушени плодове накиснати в ром, локум, течен шоколад и др.

Козунаците втасват за още 90 мин.

Мажат се с разбит белтък и се поръсва с по 1 с.л захар.

Слагат се в студена фурна, пекат се 30 мин на 170 градуса. След това се покриват с алуминиево фолио и се пекат още 30 мин под фолио на 160 °C.

Във фурната се слага купа с вода.

Готовите козунаци се изваждат от формата за печене и се поставят върху решетка, докато се охладят напълно.

Приготвените по тази рецепта козунаци с плънка остават сочни и меки няколко дни.

Добър апетит!

Вижте още съвети за козунаци на конци, както и правилните съвети за печене на козунак.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: