Начин на приготвяне
Млякото се затопля леко, към него се прибавя маята, 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Оставя се за 10 мин., за да се активира маята.
2 яйца + 1 жълтък се разбиват с 1 ч.ч захар на пухкава пяна. В подходяща купа брашното се пресява два пъти. Прави се кладенче, в което се добавят разбитите яйца, активирината мая, стевията и ароматите.
Маста и маслото се разтопяват и към тях се прибавя олиото. Половината от мазнината се прибавя към брашното и останалите продукти за тестото. Омесва се меко и леко лепкаво тесто за козунаци. След това постепенно на малки порции се добавя останалото количество мазнина.
Прибавя се малко мазнина и се меси, когато мазнината се усвои напълно. Това действие се повтаря, докато се усвои цялото количество от мазнината.
Тестото се покрива със стреч фолио и кърпа.
Оставя се да втаса за 2 часа на стайна температура.
Тестото се разделя на две.
От всяка част се оформят три правоъгълни кори с ръце.
Шоколада се нарязва на дребни парчета, разпределя се равномерно върху корите и се оформят рула.
Трите рула се подреждат едно до друго и се сплитат.
Оформения на плитка козунак се поставя в подходяща тава /форма/ върху хартия за печене.
По същия начин се оформя и козунака със сладко от сливи.
Плънката нека бъде по Ваш вкус.
Може да използвате сушени плодове накиснати в ром, локум, течен шоколад и др.
Козунаците втасват за още 90 мин.
Мажат се с разбит белтък и се поръсва с по 1 с.л захар.
Слагат се в студена фурна, пекат се 30 мин на 170 градуса. След това се покриват с алуминиево фолио и се пекат още 30 мин под фолио на 160 °C.
Във фурната се слага купа с вода.
Готовите козунаци се изваждат от формата за печене и се поставят върху решетка, докато се охладят напълно.
Приготвените по тази рецепта козунаци с плънка остават сочни и меки няколко дни.
Добър апетит!
Вижте още съвети за козунаци на конци, както и правилните съвети за печене на козунак.