Начин на приготвяне
Разтворете маята и захарта в затоплената до 37 градуса вода. Оставете да шупне за 5-10 минути.
В блендер смелете за секунди на едро орехите с 20 грама от овесените ядки (може да ползвате и мюсли)
Пресейте брашната в купа, смесете със солта и смлените ядки и в средата направете кладенче. В него сипете шупналата мая и зехтина и замесете еластично тесто. Брашно си добавяйте само колкото е нужно, за да не ви лепне в началото.
Оставете тестото да почине 15-20 минути и го накъсайте на около 19 равни части, горе долу по 60 г всяка. Оформяйте топче, а после издължавайте на леко продълговато хлебче.
Подгответе си две купички - едната с малко вода, а другата с останалите 150 г фини овесени ядки или мюсли. Намазвайте всяко хлебче с вода от всички страни с помощта на силиконова четка. След това овалвайте в ядките от купичката и подреждайте на разстояние в тава покрита с хартия за печене.
Оставете хлебчетата да бухнат за около 40 минути и после ги изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна до златист загар - около 25-30 минути.
След като извадите от фурната, покрийте с влажна кърпа за 10 минути.
Много вкусни пълнозърнести хлебчета с орехи и овесени ядки с хрупкава твърда коричка и нежна сърцевина!
Използвайте за сандвичи, препечени филийки за дипове и рязядки или към всяко едно ваше любимо ястие или закуска.
Добър апетит!