Начин на приготвяне
Маята се разбърква в хладка вода със захарта и оставяме да шупне. Сипват се в купа бялото брашно, брашното от ленено семе, царевично брашно, сол, овесени ядки и се разбърква с вилица да се смесят.
В средата се оформя кладенче, сипва се киселото мляко, олиото, яйцето и активираната мая.
Разбърква се с вилица на топка тесто, докато е възможно, после се сипва на плот поръсен с пълнозърнесто брашно и се меси докато спре да лепне.
Оставя се на топло да втаса 40 минути, разделя се на 7-8 части и се оформят хлебчета като краищата леко се изтъняват. Нареждат се в широка тава върху хартия за печене, намазваме отгоре с олио, поръсваме семена и с нож се правят по три разреза.
Печем в загрята фурна 170 -180 градуса докато се зачервят около 30 минути. Поднасяме топли. Вкусни и здравословни!