Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хлебчета»Пълнозърнести хлебчета с орехи и овесени ядки

Пълнозърнести хлебчета с орехи и овесени ядки

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Пълнозърнести хлебчета с орехи и овесени ядки9 / 9
24/10/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
65 мин.
Порции
19
"Здравословни пълнозърнести хлебчета, без които едно ястие не би било толкова вкусно"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г бяло
  • брашно - 90 г пълнозърнесто
  • овесени ядки - 170 г филирани
  • вода - 300 мл
  • мая - 25 г жива
  • орехи - 100 г
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 с.л. равна
  • зехтин - 15 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята и захарта в затоплената до 37 градуса вода. Оставете да шупне за 5-10 минути.

В блендер смелете за секунди на едро орехите с 20 грама от овесените ядки (може да ползвате и мюсли)

Пресейте брашната в купа, смесете със солта и смлените ядки и в средата направете кладенче. В него сипете шупналата мая и зехтина и замесете еластично тесто. Брашно си добавяйте само колкото е нужно, за да не ви лепне в началото.

Оставете тестото да почине 15-20 минути и го накъсайте на около 19 равни части, горе долу по 60 г всяка. Оформяйте топче, а после издължавайте на леко продълговато хлебче.

Подгответе си две купички - едната с малко вода, а другата с останалите 150 г фини овесени ядки или мюсли. Намазвайте всяко хлебче с вода от всички страни с помощта на силиконова четка. След това овалвайте в ядките от купичката и подреждайте на разстояние в тава покрита с хартия за печене.

Оставете хлебчетата да бухнат за около 40 минути и после ги изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна до златист загар - около 25-30 минути.

След като извадите от фурната, покрийте с влажна кърпа за 10 минути.

Много вкусни пълнозърнести хлебчета с орехи и овесени ядки с хрупкава твърда коричка и нежна сърцевина!

Използвайте за сандвичи, препечени филийки за дипове и рязядки или към всяко едно ваше любимо ястие или закуска.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка: