Начин на приготвяне
В купа затоплете прясното мляко. Добавете натрошената мая, една чаена лъжичка захар и една супена лъжица брашно. Оставете течността на топло докато шупне.
В друга купа пресейте брашното. Излейте шупналата течност и добавете две супени лъжици зехтин. Започнете да месите и когато тестото се оформи, добавете солта. НИКОГА предварително!
Продължете с месенето, докато получите гладко и елестично тесто. Направете го на топка, сложете в купа и намажете със зехтин, за да не изсъхва.
Покрийте купата с парче найлон и кърпа. Оставете на топло, докато тестото удвои обема си.
През това време пригответе плънката. Загрейте в тиган 3-4 с.л. зехтин. Пуснете една скилидка чесън и запържете до златисто.
Извадете чесъна и сложете в ароматизирания зехтин нарязания на ивички или кубчета както ви харесва бекон. Ако беконът е пресен, запържете до златисто, ако е пушен за 2-3 мин.
Пуснете нарязания суров спанак и разбъркайте. Захлупете съда и задушете на слаб огън до омекване на спанака или около 5-6 мин.
Отдръпнете съда от огъня и охладете плънката.
Извадете втасалото тесто на набрашнена повърхност. Късайте от него парчета около 100 г. Всяко разточете на лента, дълга около 25 см и широка около 10 см. В средата по дължина сложете от плънката.
Завийте лентата на руло и след това на кравайче. Наредете кравайчетата на разстояние едно от друго в тава, застлана с хартия за печене. Покрийте с кърпа и оставете за 30 мин да се отпуснат.
Разбийте един жълтък с две супени лъжици зехтин и две прясно мляко. Намажете с четка спаначените кравайчета с бекон. По желание можа да ги поръсите с микс от семена.
Изпечете на 180°C в предварително загрята фурна до приятен загар. Извадете тестените закуски на решетка и охладете.
Ако искате да останат все така меки, ги съхранявайте покрити добре с памучна кърпа.
Да ви е сладко!